W dniu 23.03.2023 r. grupa uczestników WTZ brała udział w warsztatach „Dekorowania Pierniczków”. Warsztatowicze pogłębili swoją wiedzę na temat czekolady oraz zwiększyli swoje zdolności kulinarne.
W trakcie edukacyjnego spotkania w Pijalni Czekolady dowiedzieliśmy się skąd pochodzi kakao, gdzie rosną kakaowce, jak wyglądają jego ziarna, jak wygląda przygotowywanie kakao w momencie zbioru owoców. Poznaliśmy również niezwykle czasochłonny proces tworzenia kakao. Prowadzący warsztaty zapoznał nas z bogatą historią firmy cukierniczej E.Wedel. Po uzyskaniu tak szerokiej wiedzy na temat czekolady, jej walorów smakowych i zapachowych przyszedł niesamowicie przyjemny czas na degustację gorącej czekolady z bitą śmietaną. To smakowite doświadczenie wyrobiło w nas przekonanie, że mogliśmy zostać zawodowymi degustatorami czekolady 😊.
Warsztaty zawierały również część praktyczną, podczas której mogliśmy wypróbować swoje zdolności cukiernicze. Każdy uczestnik warsztatu otrzymał dwa pierniki oraz białą i ciemną czekoladę do dekorowania. Kreatywność podczas tworzenia ozdób na korzennych ciasteczkach okazała się ogromna. Pojawiły się ozdoby wiosenne, przedświąteczne, romantyczne oraz abstrakcyjne. Warsztaty dostarczyły naszym uczestnikom mnóstwo walorów edukacyjnych oraz smakowych. Podczas warsztatów towarzyszyły nam doskonałe humory oraz zapał do pracy. Czekolada wyzwoliła olbrzymie pokłady endorfin.